Uvođenje 5G mreže u Europi

Uvođenje 5G mreže u Europi

Svatko od nas povremeno čuje kako je neka nova tehnologija dobila novu verziju, kako je neki program dobio novu nadogradnju i oko toga više manje ne nastaje neka priča, jer je to uobičajeni ciklus u računalno-komunikacijskoj industriji. Tako je i njen segment, mobilna komunikacija od svojih početaka prolazila različita tehnološka rješenja kojim bi se svaki put po malo i iznova neki segment telekomunikacijske usluge popravio.  I nije pitanje da li sa sada živimo u komunikacijskom dobu, pitanje je kako zamišljamo budućnost i što nam ona donosi?

5G Infrstruktura PPP: Nova generacija mrežne komunikacije koja će biti prepoznata po “Made in EU”

5G je tehnološko, pravno ali i društveno socijalna generacija komunikacije koja iznova definira vertikalnu priču napretka tehnologije, usluge, ali  i industrije u cijelosti.  Po prvi put se uvodi multi-disciplinaran način razmišljanja, pomak koji će sustavno povezati sve zemlje članice EU u mrežu 21 stoljeća, i što je još važnije omogućiti različitim sektorima poput zdravstva, prometa, opskrbe (vodom,strujom,plinom) i slično, unificirani standard komunikacije. Ključ kao i uvijek je u zajedničkim rješenjima koji će omogućiti  unificirani standard za sve članice EU. Sadašnje stanje je poprilično različito od  članice do članice, a 5G treba poboljšati takvo stanje i sa planskim nadogradnjama postojeće infrastrukture dostići zadane kriterije.

Dakako prvo pitanje korisnika, kao što je bilo pri dolasku 4G jest da li uređaji starije generacije mogu biti dio 5G mreže?

Dobro pitanje, prije par dana (13/06/16) Europska komisija otvorila je konzultacije tražeći očitovanje s predstavnicima industrije koji su uključeni u osmišljavanje 5G tehnologije, što će reći da je priča o kompatibilnosti još otvorena i o njoj se tek treba raspraviti. Ono što jest sa sigurnošću poznato da će uređaji sa 4G standardom biti okosnica razvoja, kao i među povezanost optičkim vlaknima, nadzor prometa europskim GPS sustavom itd.

EK  je krenula u veliki projekt, i za takav zalogaj potrebna je suradnja koji je kod nas poznat kao javno privatno partnerstvo.  Što je je 5G Public-Private Partnership (5G PPP)?  Ova inicijativa do 2020. mora (treba) izrasti u riješenje koje će smanjiti potrošnju energije i utjecaj na okoliš, a povećati propusnost i međusobnu povezanost sustava. Govorimo o pametnim kućama, pametnim autima, pametnom upravljanju naponskih mreža, zbog toga je sasvim jasno zašto projekt ne može uspjeti bez  privatnih tvrtki, a zasigurno će biti isplativ  zbog snažnog javnog interesa.

5g-consultation-1024x512px_13908

Rezultat suradnje vlasti i privatnog sektora trebao bi biti:

Usuglašen jasan popis tehnologija i rješenja koja će ispunjavati očekivane promjene, a temeljit će se na globalnim standardima i stvaraju značajnu količinu intelektualnog vlasništva (vrijednosti).

Poticanje novih vještina potrebnih za sudjelovanje u komunikaciji 21. stoljeća.

Uvođenje inovativnih poslovnih modela na temelju snažnije i otvorene mreže.

Velika tehnološka i poslovna provjera i ispitivanje koje uzima u obzir sve prepreke i probleme , uključujući i one regulatorne i one koje se odnose na sigurnost mrežne komunikacije u važnim sustavima.

Tu ću stati i dati Vam par adresa sa kojima možete proširiti svoje spoznaje o ovoj temi:

5G Infrastructure PPP: The next generation of communication networks will be “Made in EU”.

Targeted consultation on the co-ordinated introduction of 5G networks in Europe

Have your say on the coordinated introduction of 5G networks in Europe